Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

 

Kedves látogató köszöntünk a Vámosmikolai Tűzoltóság honlapján!

 
Tevékenységünk:
 

Az állami szervek közfeladatainak segítése: tűzoltás, műszaki mentés, kárelhárítás (katasztrófavédelem). Településünk és a környező települések „Szobi kistérség” lakosainak védelme és segítése, természeti értékeink megóvása a legkülönbözőbb feladatokban.

 

 

Történelmi visszatekintés:
  

Országunk ezen északi része tűzoltási, műszaki mentési és katasztrófavédelmi szempontból ellátatlan területként „fehér foltként” volt nyilván tartva.

Az Ipoly völgyében elterülő településekhez a legközelebbi tűzoltóságok a Balassagyarmaton, és Vácon működő hivatásos egységek. A hivatásos tűzoltóságok 50-52 km-es távolsága és csaknem 50 perces vonulási ideje erősen megkérdőjelezi a tűzoltó munka hatékonyságát és eredményességét.

 

Ezt a problémát felismerve a térség biztonsága érdekében 1996-ban kezdeményeztük a Vámosmikolai Önkéntes Tűzoltó Egyesület újra alakítását.

1996-tól 2002-ig az Egyesület vezetősége azon fáradozott, hogy Tűzoltóságunk megfeleljen a 119/1996-os Korm. rendeletnek, amely alapján működési területet igényelhet a Belügyminisztériumtól.

Az Egyesület és Vámosmikola Önkormányzata, 2001-ben Köztestületet hozott létre Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóság névvel.

A rengeteg munkának 2002.01.01-től megvolt az első gyümölcse a 26/2001 (XI.29.) BM rendelet alapján működési területet kaptunk Bernecebaráti, Kemence, Perőcsény, Tésa, Vámosmikola, Nagybörzsöny, Ipolytölgyes, Letkés településekre és közigazgatási területeikre. 

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, elmondhatom, hogy a működési területünkön, éves szinten összesen 60-70 alkalommal riasztják tűzoltóságunkat avar és erdő, valamint épület tüzekhez és műszaki mentéshez. A helyi egység gyors beavatkozásának köszönhetően egyetlen alkalommal sem történt nagy anyagi és természeti kárral járó tűzeset.

Munkánkkal évente számtalan esetben óriási károkat előzünk meg, és segítjük az állami szerveket a közfeladatuk hatékonyabb ellátásában.

Pest megye északi részét védjük működésünkkel, az önkéntes tűzoltóságunk szakszerű és gyors beavatkozása minden alkalommal bebizonyította, hogy a térségnek szüksége van egy jól működő tűzoltóságra.

A képzésekre évről-évre nagyobb hangsúlyt fektetünk, a beavatkozások során elengedhetetlen a jól felkészült szakmai gárda.

 

Céljaink:
 

Az emberek értékeit, lakóhelyük biztonságát szeretnénk növelni és nem utolsósorban a Börzsöny hegység nemzeti parkját, természeti kincseit megvédeni az esetleges tűzkártól.

 

Több alkalommal voltak és lehetnek olyan erdőtüzek, amelyek a Börzsöny Nemzeti Park természeti értékeit veszélyeztetik. Nem beszélve arról, hogy a faluturizmus és az egyre több kirándulót, természetjárót vonzó érintetlen Nemzeti Park fellendülésével, megnő a gondatlanságból elkövetett erdőtüzek száma is.

 

Vámosmikola és vonzáskörzetébe tartozó települések lakosságának tűzvédelmi biztonsága egyik legnagyobb kihívás az önkormányzatok számára.

El szeretnénk érni, hogy a tűzvédelem legyen része a községek fejlesztési politikájának, tiszteletben tartva a polgárok, intézmények az ipar és mezőgazdaság tűzvédelmi biztonságához való jogát, felismerve azt, hogy a térség tűzvédelmi ellátásában robbanásszerűen megnőtt az igény, gyors és hatékony beavatkozásra.

 

Ipoly völgye társadalmi, gazdasági szempontból elmaradott illetve hátrányos helyzetű önkormányzatai nehéz pénzügyi gazdálkodásuk és jelentős forrás hiányuk miatt, csekély anyagi támogatást tudnak csak biztosítani a tűzoltóság működéséhez.

 

Pest Megyének ezen északi részének tűzvédelmi ellátatlansága indokolttá teszi egy olyan kiemelten közhasznú társadalmi szervezet működését, amely felvállalja a terület védelmét, és segíti közfeladatuk ellátásában az állami szerveket. Az itt élő embereknek ugyan úgy jár, és szükségük van a biztonságra, mint a nagyvárosi lakosságnak, ahol a tűzoltóság kivonulása percek alatt megtörténik.

 

Mindem évben többször rendezünk propaganda és iskolai nyíltnapokat, bemutatókat, előadásokat melyeknek köszönhetően, az emberek és gyerekek jobban odafigyelnek egymásra, környezetükre és vigyáznak értékeikre.

 

A Tűzvédelem közös ügyünk!

 

Simon Krisztián

Tűzoltóparancsnok